CECHA |
PARAMETRY |
Wygląd i barwa |
Bezbarwny, przeźroczysty, bez osadu i zanieczyszczeń mechanicznych |
Smak i zapach |
Swoisty, czystego alkoholu etylowego, niewyczuwalny żaden inny smak oprócz charakterystycznego dla użytego surowca |
Minimalna moc alkoholu w 20 0C [% obj.] |
96,0 |
Zawartość kwasów w przeliczeniu na kwas octowy, w g na hl alkoholu 100% obj. nie więcej niż |
1,5 |
Zawartość estrów w przeliczeniu na octan etylu, w g na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
0,2 |
Zawartość aldehydów w przeliczeniu na aldehyd octowy, w g na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
0,1 |
Zawartość alkoholi wyższych (fuzle) wyrażone w g metyl-2-propanolu-1 na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
0,5 |
Zawartość metanolu w g na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
0,1 |
Zawartość suchej suchej pozostałości po odparowaniu, w g na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
1,5 |
Zawartość lotnych zasad azotowych, wyrażone w przeliczeniu na azot, w g na hl alkoholu 100% obj., nie więcej niż |
0,1 |
Furfural |
niewykrywalny |