DDGS potrafi zwiększyć Twój zysk
 
Co to jest?
            DDGS jest to pełnowartościowy produkt towarzyszący produkcji w przemyśle spirytusowym. Produkt ten powstaje w wyniku wielostopniowego zagęszczania oraz suszenia w niskich temperaturach zacieru zbożowego, pozbawionego wcześniej alkoholu.
 
Nasz DDGS powstaje wyłącznie z naturalnych surowców, głównie kukurydzy. Ze względu na wysoką zawartość białka ogólnego (powyżej 24 %) stanowi doskonały komponent dla dawek pokarmowych dla zwierząt mono- i poligastrycznych. Białko w naszym DDGS posiada profil aminokwasowy zbliżony do białka drożdży. Fermentacja drożdży w procesie destylacji skutkuje wysokim poziomem witamin z grupy B. Wysoki poziom fosforu pozwala ograniczyć stosowanie fosforanów mineralnych w dawkach. Nasz DDGS jest również bogatym źródłem kwasu linolowego (C18:2), który zawiera dwa wiązania nienasycone. Zawartość kwasów nienasyconych w tłuszczu z DDGS działa na zwierzęta prozdrowotnie i wpływa na ich dobrostan.
 
DDGS stanowi alternatywny surowiec paszowy w stosunku do śruty rzepakowej, młóta browarnianego suszonego, makuchu rzepakowego oraz innych surowców wysokobiałkowych. Wysoka zawartość białka chronionego (55 %) ma bezpośredni wpływ na poziom białka w mleku, a poziom tego białka jest jednym z najwyższych poziomów w podobnych surowcach. Stosowanie zalecanych dawek DDGS w paszy nie ma wpływu na rozród u wszystkich karmionych tym zwierząt.
 
Nasz DDGS charakteryzuje się dobrą smakowitością i charakterystycznym zapachem świeżego chleba. Struktura mikrogranulek pozwala na uzyskanie dobrej homogenności wytwarzanych z jego udziałem pasz.

Zastosowanie
Nasz DDGS, w dawce dla zwierząt, może stanowić 15-25 % suchej masy dawki pokarmowej.
Można używać go w żywieniu bydła, jako bezpośredni dodatek do pasz typu TMR. Dla trzody chlewnej polecamy go szczególnie dla zwierząt dorosłych w dawkach dla loch prośnych oraz w żywieniu tuczników w obu okresach.
 
Charakterystyka produktu DDGS
- barwa: żółta do ciemnożółtej,
- forma: sypka,
- zapach: swoisty, przyjemny, świeżego chleba,
- ciężar nasypowy: 750 kg/m3,
- dostępność: cały rok,
- opakowanie: luz,
- zamówienie: telefonicznie lub faxem,
- termin realizacji zamówienia: minimum 14 dni.
 
Parametry produktu*:
  • sucha masa: ok. 90%,
  • białko ogólne: min. 24%,
  • białko strawne: ok. 21%,
  • włókno surowe: 6-8%,
  • tłuszcz surowy: 10-13%,
  • popiół surowy: ok. 4%,
  • energia brutto: pow. 5.000 Kcal/kg, pow. 20 MJ/kg.
 
Skład aminokwasowy*:
  • kwas asparaginowy: 5,75%,
  • treonina: 3,98%,
  • seryna: 4,61%,
  • kwas glutaminowy: 18,47%,
  • prolina: 10,55%,
  • cystyna: 1,73%,
  • glicyna: 2,97%,
  • alanina: 7,27%,
  • walina: 4,41%,
  • metionina: 1,88%,
  • izoleucyna: 3,23%,
  • leucyna: 11,73%,
  • tyrozyna: 4,14%,
  • fenyloalanina: 5,47%,
  • histydyna: 3,05%,
  • lizyna: 2,62%,
  • arganina: 3,13 %. 
* Dane dotyczą przebadanej próby laboratoryjnej i mogą ulec zmianom ze względu na naturalne pochodzenie surowców
zastosowanych w procesie technologicznym.

Wyniki badań przy zastosowaniu naszego DDGS-u w skarmianiu poszczególnych grup zwierząt: