TUCZNIKI
 
Skład dawek pełnoporcjowych stosowanych w żywieniu tuczników PT1 (%)*

Komponenty dawki

Grupa kontrolna

Grupa

doświadczalna I

Grupa doświadczalna II

Pszenica

70,0

60,0

60,0

Jęczmień

2,0

5,8

3,8

Poekstrakcyjna śruta sojowa 46%

24,9

15,8

12,6

Fosforan 1-wapniowy

0,9

1,0

1,1

Kreda pastewna

1,1

1,2

1,2

Sól

0,4

0,4

0,4

Premix PP-g

0,5

0,5

0,5

L-lizyna 78%

0,2

0,3

0,4

DDGS

-

15,0

20,0

 
 
Skład dawek pełnoporcjowych stosowanych w żywieniu tuczników PT2 (%)*
 

Komponenty dawki

Grupa kontrolna

Grupa

doświadczalna I

Grupa doświadczalna II

Pszenica

38,6

33,0

32,0

Jęczmień

46,4

46,0

44,8

Poekstrakcyjna śruta sojowa 46%

12,3

3,0

-

Fosforan 1-wapniowy

0,1

0,1

0,1

Kreda pastewna

1,6

1,6

1,6

Sól

0,3

0,4

0,4

Premix PP-g

0,2

0,4

0,5

L-lizyna 78%

0,2

0,4

0,5

DDGS

-

15,0

20,0

 
Uzyskane wyniki


 
DDGS wprowadzony do mieszanek w ilości 15 % zapewnia uzyskanie dobrych wyników produkcyjnych, a także uzyskanie mięsa o korzystnych cechach jakościowych (nieodbiegających od mięsa świń żywionych mieszanką standardową).
Wprowadzając DDGS można zmniejszyć udział innych pasz białkowych (opartych np. na droższej soi) i obniżyć koszty tuczu. Należy pamiętać o właściwym zbilansowaniu paszy.
* Do tuczu użyto mieszańce międzyrasowe o dużym potencjale wzrostowym i gwarantującym uzyskanie wysokiej mięsności tusz. Świnie o tym genotypie są bardzo podatne na występowanie różnych wad mięsa, obniżających jego wartość przetwórczą