WARCHLAKI
 
Skład dawek pełnoporcjowych (%)

Składniki mieszanki

Grupa kontrolna

Grupa

doświadczalna I

Grupa doświadczalna II

Pszenica

59,7

56,7

60,0

Jęczmień

12,0

11,9

8,1

Poekstrakcyjna śruta sojowa 46%

24,7

19,7

15,9

Fosforan 1-wapniowy

1,5

1,5

1,5

Kreda pastewna

1,0

1,0

1,2

Sól

0,4

0,4

0,4

Premix PP-g

0,5

0,5

0,5

L-lizyna 78%

0,2

0,3

0,4

DDGS

-

8,0

12,0

 
Uzyskane wyniki




Uzyskane wyniki wskazują na wysokie walory DDGS przy dobrym zbilansowaniu całej mieszanki. W okresie żywienia obejmującego cały okres warchlakowy, zwięrzęta uzyskiwały wysokie przyrosty masy ciała w grupach z wykorzystaniem DDGS, nawet wyższe od tych w grupie kontrolnej (w której nie stosowano DDGS, a tylko wyłącznie kosztowną poekstrakcyjną śrutę sojową).
DDGS jest cenną komponentem białkowym mieszanek treściwych dla warchlaków, a jego udział może wynosić od 8 do 12 %.
Wprowadzając DDGS można zmniejszyć udział innych pasz białkowych i obniżyć koszty.